Biografie

De muziek

Bas van Otterloo (1969) is de oudste zoon van componist/arrangeur/orkestleider Rogier van Otterloo en de invloed van zijn vaders muziek is dan ook herkenbaar in zijn eigen muziekproducties. Op dertienjarige leeftijd begon Bas met drummen en kreeg les van Marcel Serierse. Later ontdekte hij dat hij toch meer met de harmonische kant van de muziek bezig wilde zijn, zonder de ritmische kant te hoeven loslaten. Dat bracht hem ertoe basgitaar te gaan spelen.

Na zijn studie muziekregistratie (met als muziek vak piano en contrabas, waarin hij les kreeg van Jacques Schols) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, is hij werkzaam als componist, arrangeur, muziekproducent, programmeur,  muziekregisseur, opnameleider, technicus en bassist.
Hij werkt al zeven jaar als musical director met het Metropole Orkest, heeft een eigen geluidsstudio en heeft gewerkt met o.a. Laura Fygi, het Rosenberg Trio, Philipe Elan, Rita Reys, Thijs van Leer, Toots Thielemans, Mike del Ferro, Trijntje Oosterhuis, Eddy Doorenbos, Frans de Wijs, Leonardo Amuedo, en met het orkest met Ivan Lins, Dianna Reeves, Jamie Cullum, Patti Austin, Al Jarreau etc. etc.

 

Metropole Orkest

Het Metropole Orkest speelt al zijn hele leven een grote rol: als kleine jongen zat hij onder de lessenaar van zijn vader Rogier, die eerst freelance en later chef dirigent van het orkest was. In 2005 werd Bas’ filmmuziek voor het ‘Woeden der gehele Wereld’ uitgevoerd door het Metropole en de jaren daarna was hij actief als muziek- en zaalregisseur.
Na de succesvolle lobby in 2012 werd Bas gevraagd Hoofdprogrammering van het orkest te worden. Een taak die hij met veel verve tot aan 2017 vervulde. In die tijd werden successen behaald als een tour door Duitsland met Gregory Porter, drie keer een uitverkochte Royal Albert Hall tijdens de BBC proms, een Grammy Award voor de samenwerking met de Amerikaanse band Snarky Puppy als ook een Edison oeuvre award. Last but not least: het Metropole Orkest is in 2017 toegetreden tot de basis infra structuur. Dit was als doelstelling gesteld in 2013. Bas is nu nog als adviseur aan het orkest verbonden.

 

Filmmuziek

Bas componeerde in 2005/2006 de filmmuziek voor de Nederlandse speelfilm ‘Het Woeden der Gehele Wereld’ van producent Rob Houwer en regisseur Guido Pieters en deed ook de gehele muziekregie. Een vrije verfilming naar de gelijknamige roman van Maarten ‘t Hart, bekroond met de gouden strop en waar 200.000 exemplaren van zijn verkocht in Nederland.
Bas componeerde in 2011 de filmmuziek voor de Nederlandse speelfilm ‘Als Je Verliefd Wordt’ van producent Rob Houwer en regisseur Hans Scheepmaker. En in 2017 componeerde hij de filmmuziek voor ‘De Inspirator’, een Nederlandse speelfilm van regisseur en acteur Hans Breetveld. Deze film zal in september 2018 op het grote doek verschijnen.

 

Commerciële opdrachten – commercials en showacts

Ook is Bas van Otterloo bedreven in het componeren en samenstellen van commerciële (bedrijfsfilm-) muziek: voor bijvoorbeeld bedrijfsfilms, promotie films, TV-campagnes en radio- en tv reclame spots (o.a. Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld)
Daarnaast is hij actief in het produceren van muziek en sounds voor showproducties op maat voor corporate events en exclusieve acts in opdracht van Buro van Otterloo.

 

Bas op de bas

Naast alle productionele activiteiten is Bas vaste (contra-)bassist in het pop-jazz trio en 4-tet van jazzzangeres Katelijne van Otterloo en is actief als geluidstechnicus live en in de studio.

Vragen of interesse?

Ben jij op zoek naar een harmonieus stuk of ook stuk harmonie in je leven?
Share This